Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cat de bune sunt bamele pentru detoxifierea corpului

Printre legumele care sunt considerate foarte benefice pentru corpul uman se afla si bamele. Bama este o planta care face parte din familia Malvaceelor alaturi de bumbac, arborele de cacao si hibiscusul.

La aceasta planta, florile au un diametru de 4-8 cm, cu 5 petale galbui, adesea cu o pata rosie la baza fiecarei petale. Fructul este o capsula verde, cu lungimea de 8-20 cm si contine numeroase seminte.

Bame

Bame

Aceasta planta se cultiva in zonele tropicale si temperate mai calde, pentru fructele sale fibroase care au forma unor pastai verzi cu seminte rotunde, albe. Fructele sunt culese necoapte si consumate ca legume. Frunzele pot fi folosite la ingrosarea supelor si sosurilor.

Aceste legume se utilizeaza in Orient pentru prepararea unor supe groase cu alte legume si se mai folosesc in bucatariile din India, Brazilia si insulele Caraibe. Potrivit expertilor in nutritie, bamele sunt vegetale foarte nutritive, au putine calorii, sunt bogate in vitamine si minerale: A, C, acid folic, tiamina, calciu, zinc, fibre, riboflavina, betacaroten, potasiu, magneziu si vitamina B6.

Ce contin bamele

Bamele contin acid folic, asa ca sunt indicate viitoarelor mamici, acidul folic ajutand la dezvoltarea sistemului nervos al fatului. Iata cateva beneficii ale consumului de bame.

Expertii sustin ca s-a constatat in urma unor teste ca fibrele superioare, regasite in bame, ajuta la stabilizarea glicemiei, micsorand rata la care zaharul este absorbit din tractul intestinal.

Bamele au un puternic efect antioxidant si antiinflamator

Acestea pot sa trateze constipatia, ulcerul gastric, curata colonul. Bamele hidrateaza datorita compusului lor mucilaginos si in plus, ofera suport pentru tratarea ulcerului gastric si neutralizarea acizilor, deoarece sunt foarte alcaline.

Au calitati de laxativ si pot sa curete intestinul gros, calmand simptomele intestinului iritabil. Pe de alta parte, trebuie spus ca mucilagiul din bame diminueaza nivelul de colesterol si acidul din bila, eliminand astfel toxinele prin filtrarea ficatului.

Ca urmare a factului ca aceste legume contin vitamina C, au un puternic efect antioxidant si antiinflamator, care le recomanda in dieta bolnavilor de ateroscleroza. Medicii mai spun ca aceste legume au capacitatea de a diminua riscul de infarct si accident vascular. Potrivit unor studii realizate in Marea Britanie, riscul unui infarct sau al unui accident vascular in randul celor care consuma aceste miraculoase legume este foarte redus.

In SUA, la Universitatea din Ohio, specialistii au realizat mai multe teste care arata faptul ca o dieta cu bame poate preveni unele forme de cancer, in special cel de colon. Bamele sunt hrana ideala pentru persoanele supraponderale avand calorii putine. De pilda, o cana plina cu bame contine doar 33 de calorii, scrie Health.com.

Ca urmare a continutului ridicat de mucilagii, acestea au si proprietati emoliente, fiind recomandate in afectiuni respiratorii precum astm, bronsite sau traheite.

Bamele mentin sanatatea ochilor, a pielii si membranelor. Mai multe cercetari arata faptul ca bamele previn cataracta datorita continutului de vitamina A. La aceste legume, boabele contin grasimi nesaturate, sanatoase, cum ar fi acidul oleic – un acid gras monosaturat de tip Omega-9 si acid linoleic de tip Omega-6. Acestea se pot consuma după prajire sau pot fi folosite ca surogat de cafea.

De la bame pot fi consumate florile si mai ales capsulele tinere, sub 10 cm. Capsulele pot fi taiate rondele sau alte forme si adaugate spre sfarsit in supe, ciorbite, tocanite pentru copii si intreaga familie, se pot prepara la aburi, adauga la muraturi sau se pot utiliza pentru ingrosare sosuri si supe.

Trebuie sa stiti ca bamele se inmoaie foarte repede, nu necesita preparare de lunga durata iar textura este foarte agreata de copiii mici. Se combina excelent cu rosii, sosuri pe baza de rosii.

Acestea sunt foarte bune si crude sau facute usor pe gratar si consumate cu mujdei de usturoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*