Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cat de important este cromul pentru tine

Cromul reprezinta un element chimic, un metal dur dar care este un oligo mineral de care corpul are nevoie in cantitati mici. In corpul uman, cromul poate evidentia rolul insulinei, hormonul critic in controlul zaharului din sange si poate sa contribuie la transportarea glucozei in sange pentru a fi folosita ca energie.

Medicii spun ca acest element ofera suport pentru mentinerea unui metabolism sanatos si la stocarea nutrientilor in corp. Cromul contribuie cu brio la absorbtia si distributia nutrientilor din carbohidrati, grasimi si proteine prezente in alimentele consumate.

De pilda, drojdia de bere reprezinta o sursa buna de crom si s-a dovedit ca poate sprijini metabolizarea zaharului in sange, lucru benefic pentru prevenirea intolerantei la glucoza, a rezistentei la insulina si a aparitiei diabetului.

Alimente bogate in crom

Alimente bogate in crom

Potrivit datelor unei cercetari conduse de Centrul de Cercetari in Nutritia Umana a Departamentului de Agricultura a SUA, dintre persoanele tratate pentru diabetul de tip 2 care au primit fie placebo fie suplimente cu crom zilnic timp de 4 luni impreuna cu medicamentele obisnuite si fara sa-si modifice obiceiurile alimentare, cei care au primit crom au prezentat un nivel mai redus de colesterol comparativ cu grupul care a primit placebo.

Totusi, rezultatele sunt confuze la studiile care au analizat eficienta cromului in prevenirea diabetului. Desi unele cercetari arata efecte benefice, altele indica faptul ca acest mineral nu are o abilitate puternica de a controla zaharul din sange la persoanele predispuse la diabet daca nu este combinat cu alte metode.

Expertii mai sunt de parere ca cromul poate sa ajute in metabolismul grasimilor, printre care si colesterolul. Acestia spun ca exista o conexiune intre un aport mai ridicat de crom si artere mai sanatoase sau nivelul de colesterol din sange.

Suplimentele cu crom moduleaza cu eficienta aportul alimentar la femeile adulte obeze!

Totusi, exista cercetari care arata faptul ca cei care isi pierd viata ca urmare a unor afectiuni cardiace au un nivel mai scazut de crom in sange la momentul mortii.

Savantii din cadrul Departamentul de Educatie Medicala a Spitalului si Centrului Medical Mercy au efectuat mai multe teste asupra efectelor suplimentelor cu crom la persoane adulte pentru un interval de 6 saptamani. Expertii au observat ca grupul care a luat crom a inregistrat un nivel mai scazut de colesterol total si valori mai mici de colesterol “rau” LDL in comparatie cu grupul care a luat placebo.

Cromul mai este conectat cu o diminuare a riscului de obezitate, o crestere mai redusa in greutate si un efect mai pozitiv asupra aportului caloric. Nu se cunoaste inca bine mecanismul prin intermediul caruia cromul afecteaza foamea si greutatea, dar exista studii care arata ca un aport mai ridicat de crom este asociat cu o diminuare a tesutului adipos.

O alta cercetare care a fost realizata la Centrul de cercetari biomedicale de la Universitatea de Stat din Louisiana, SUA a descoperit ca suplimentele cu crom moduleaza cu eficienta aportul alimentar la femeile adulte obeze care au declarat ca sunt dependente de carbohidrati.

Expertii au comparat efectele cromului cu cele ale placebo la circa 42 de femei supraponderale pentru un interval de 2 luni.

Grupul de femei care a luat 1.000 miligrame de crom zilnic a manifestat un consum mai redus de mancare, o pofta de mancare mai mica, mai putine pofte alimentare si o usoara scadere in greutate.

Alte studii arata rolul raspunsului sanatos la insulina in mentinerea sanatatii cerebrale si a functiei cognitive la varste inaintate. Cromul are capacitatea de a imbunatati nivelul glucozei si poate actiona ca modulator benefic al functionarii creierului, fiind asociat cu o diminuare a modificarilor creierului datorate varstei.

Specialistii sunt de parere ca aceasta substanta este asociata cu functii hipotalamice mai sanatoase.

Hipotalamusul are rolul de a controla temperatura corpului, setea, foamea, somnul si activitatea emotionala. Testele arata ca acesta poate mentine hipotalamusul tanar mai mult timp, poate regla mai bine pofta de mancare la adulti si poate preveni efectele negative ale neuronilor din creier cauzate de procesul de imbatranire.

In plus, trebuie spus ca multe alte parti din creier pot beneficia de niveluri mai ridicate de crom, inclusiv glanda pineala si timusul, care sunt influentate de insulina. Fluctuatiile de zahar din sange sunt conectate cu acneea si cu alte reactii ale pielii. De aceea cromul, prin echilibrarea zaharului din sange, este asociat cu imbunatatiri ale sanatatii pielii.

Care sunt alimentele bogate in crom?

Multe alimente bogate in crom, cum ar fi broccoli, contin alti fitonutrienti si antioxidanti care imbunatatesc aspectul pielii si combat acneea sau alte semne ale imbatranirii.

Trebuie sppus ca oligo mineralele esentiale cum sunt cromul, calciul si magneziul sunt in special importante pentru sportivi si persoanele active, pentru ca acesti micronutrienti sunt necesari pentru a asigura consumul de energie, dar si rezistenta muschilor.

Consumul de alimente bogate in crom este important pentru a compensa cantitatea de crom care se pierde prin urina si transpiratia in exces eliminate dupa antrenamente.

In plus, cromul poate proteja de boli ale ochilor asociate cu varsta, cum ar fi glaucomul. Glaucomul este o afectiune asociata cu diabetul si este cauzat de o acumulare de lichide in ochi, marind presiunea pe nervul optic delicat al ochiului, pe retina si pe globul ocular, ceea ce poate duce in cele din urma la orbire. Cromul poate reduce riscul de diabet si de alte boli oculare datorita rolului sau benefic in controlarea glucozei din sange.

In acest moment nu exista o baza de date oficiala cu alimente care constituie cele mai bune surse de crom. Potrivit datelor Departamentului de Agricultura din SUA, iata care sunt cele mai bune surse alimentare de crom: broccoli – 1 cana de broccoli gatit: 88 % din doza zilnica pentru un adult, o cana de suc de struguri, 32 % DZR, o cana de cartofi – 12 % DZR, busuioc, o lingura inseamna 8 % DZR, iar in cazul sucului de portocale, o cana reprezinta 8 % din DZR de crom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*