Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Alergia la gluten – Ce trebuie sa stii

Una dintre afectiunile corpului uman este alergia la gluten. Expertii sustin ca daca veti face acest tip de alergie, sistemul digestiv va este dat peste cap, apar eruptii pe piele si matreata.

Glutenul este prezent in mai multe produse alimentare precum painea, pastele, berea, pasta de dinti, medicamentele, inghetata, mezelurile sau maioneza din comert. Trebuie spus ca toate aceste alimente sunt procesate, iar medicii afirma ca intoleranta pentru aceasta substanta este mai greu de depistat in conditiile in care nu intotdeauna analizele medicale evidentiaza existenta bolii.

Alergia la gluten

Alergia la gluten06

Conform expertilor, exista un set de semne si simptome care indica in directia unor dereglari digestive, probleme la nivelul pielii si afectiuni neurologice.

Nu toate persoanele care se regasesc in zonele acestea de boala inseamna ca au dezvoltat deja o alergie la gluten, insa posibilitatea identificarii cauzelor care au dus la o stare de rau nu poate fi decat un lucru pozitiv, oferindu-ti posibilitatea de a reveni la o stare normala de sanatate.

Printre semnele care ar trebui sa te gandesti la aceasta tulburare se gasesc si disfunctionalitati digestive:

  • constipatie, 
  • diaree, 
  • reflux gastric sau 
  • dureri abdominale.

In unele cazuri, cei care au fost diagnosticati cu sindrom de colon iritabil au o forma de alergie la gluten, iar in clipa cand nu mai consuma aceasta substanta, boala dispare cu totul.

Matreata, semn al acestei afectiuni

Un alt semn al alergiei este matreata, care apare desi ai folosit toate sampoanele posibile. Potrivit specialistilor, gudronul cel urat mirositor iti mai rezolva intrucatva problemele de matreata, insa trebuie sa iei in calcul si o eventuala alergie la gluten.

Medicii sustin ca de pilda, dermatita seboreica, cel mai comun tip de matreata, este o forma de eczema, asociata bolii celiace. O cercetare ce vizeaza eczemele cronice, pe scalp sau in alta parte, a evidentiat existenta unei forme alergice la gluten.

Conform expertilor, nu toata matreata provine insa de la dermatita seboreica, unele cazuri implica psoriazisul, o conditie autoimuna, care are legatura cu boala celiaca si sensibilitatea la gluten.

Daca ai probleme cu pielea, trebuie sa stii ca intoleranta la gluten provoaca si diverse forme ale eruptiilor cutanate. Dermatita herpetiforma, keratoza pilaris, urticarie cronica, de asemenea. Studiile au aratat ca circa un sfert din cei care au boala celiaca sufera de eruptii cutanate.

Aveti alergie la gluten, in cazul in care aveti parte de dificultati de concentrare, probleme cu memoria si te simti confuz, dezorientat si pierzi sirul gandirii in conversatii.

In cazul unor dureri de cap, expertii spun ca cei mai multi oameni care sufera de alergie la gluten acuza dureri de cap si au o predispozitie catre migrene. Cercetarile au aratat ca din cele 56 de procente ale persoanelor cu sensibilitate la gluten 30% sufereau de dureri de cap cronice, comparativ cu 14% din persoanele din grupul de control.

Rapoartele publicate au concluzionat ca produsele alimentare pot produce dureri de cap pana la migrene, adaugand pe lista „declansatorilor” glutenul.

Starile depresive pot insemna alergie la gluten

Daca simtiti des furnicaturi si intepaturi, medicii spun ca cei care sufera de alergii la gluten ar putea simti intepaturi permanente in brate sau picioare. Acestea poarta numele de neuropatie periferica.

Este foarte posibil sa existe manifestari constante ale unor dureri si furnicaturi la nivelul extremitatilor sau chiar amorteala, daca leziunile nervilor progreseaza. Neuropatia periferica apare la 1 din 10 persoane cu boala celiaca. Si in marea majoritate a celor cu ataxie la gluten.

Daca aveti parte de stari depresive, anxietate sau stari de iritabilitate, atunci e posibil sa aveti o intoleranta la gluten. Expertii spun ca circa 10 % din adulti raporteaza depresia. Si unul din 20 declara o depresie majora.

Multe studii au demonstrat conexiunile care se manifesta intre boala celiaca si depresie. De asemenea, o alergie la gluten, de tip neurologic, poate implica pierderea abilitatilor motorii. Iar pe fondul iritabilitatii la copii si chiar la sugari s-a descoperit aceasta sensibilitate la gluten.

Cea mai sigura metoda pentru echilibrarea starii sanatate este eliminarea glutenului din alimentatie. In plus, trebuie eliminate chiar si urmele de gluten din diverse produse sau suplimente, care pot cauza reactii alergice pentru corpul uman.

4 raspunsuri pentru Alergia la gluten – Ce trebuie sa stii

  1. Georgiana Răspunde

    21 mai 2016 la 11:59

    Sunt 2saptamani de când am eliminat glutenul .si dermatita seboreică a început sa dispară,medicii nu vor sa zică adevarul ,dar exista o mare legătura între gluten si aceste boli ale pielii.glutenul este o proteina care intoxica organismul.

  2. Mihai Teo Răspunde

    11 iunie 2015 la 23:19

    Orice om constient de grija asupra sanatatii Trebuie sa isi evalueze starea de sanatate inca de la primii ani de viata,si aici intervin pafinti.
    Sunt 2 tipuri de alergii:
    1. alergia respiratorie care se poate evalua prin panelurilie clasice
    2. alergia alimentara,din care cea mai cunoscuta e cea la gluten.
    Ce este glutenul?
    Va recomand sa imi cititi postarile pe facebook,la alergii alimentare si pw http://www.imupro300.ro

  3. Mihai Răspunde

    28 iulie 2014 la 14:14

    Un articol aproape bun.

  4. Olga Khan Răspunde

    26 iulie 2014 la 6:39

    De ce nu ne spuneti care sint alimentele cu continut de gluten de care trebuie sa ne debarasam?
    Am vazut in magazine pe rafturi multe lucruri etichetate Fara Gluten dar nu-mi place gutul ca le-am incercat de curiozitate si sint facute in ROmania multe: malai, paste fainoase, produse de patiserie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*